اباتمنت ایمپلنت چیست؟

اباتمنت ایمپلنت چیست؟ انواع، جنس و کاربرد

ایمپلنت دندان جایگزین خوبی برای دندان‌های از دست رفته است. این دندان مصنوعی یک ساختار چند بخشی متشکل از فیکسچر، اباتمنت و تاج دارد که در کنار هم یک دندان بی‌نقص را ایجاد می‌کنند. در این بین اباتمنت نقش بسیار مهمی داشته و سازگاری آن با ساختار استخوان فک، بافت لثه و نصب صحیح توسط متخصص، اهمیت زیادی در موفقیت آمیز بودن کاشت دندان دارد. اگر می‌خواهید از این روش استفاده کنید بهتر است با اباتمنت ایمپلنت بیشتر آشنا شوید، پس با ما تا انتها همراه باشید.

اباتمنت ایمپلنت چیست؟

اباتمنت در واقع نقش پل ارتباطی بین فیکسچر و تاج دندان را دارد. زمانی که دوره پیوند استخوان فک و فیکسچر با موفقیت سپری می‌شود، اباتمنت روی آن قرار گرفته و در نهایت تاج دندان روی این بخش سوار می‌گردد. این قسمت به عنوان یک تکیه گاه برای قرار گیری پروتز نقش مهمی داشته و اگر این اتصال به درستی انجام گیرد، استحکام ایمپلنت دندان بالاتر رفته، ظاهری طبیعی ایجاد کرده و برای مدت طولانی می‌تواند ماندگار باشد. برای اطلاعات بیشتر شما می‌توانید به  بلاگ ایمپلنت دندان چیست در مجله دندانپزشکی مراجعه کرده و مراحل نصب آن را به طور کامل مطالعه نمائید.

هیلینگ ایمپلنت چیست؟

هیلینگ ایمپلنت چیست؟

نوعی از اباتمنت‌ها هستند که با نام‌هایی چون هیلینگ کاف یا هیلینگ کپ ( کلاه ) نیز شناخته می‌شوند. این وسیله‌های کوچک که معمولا تیتانیومی هستند، موقتی بوده و به بهبود بافت لثه در اطراف محل ایمپلنت دندان کمک شایانی می‌کنند. پس از بهبودی لثه، اباتمنت‌های نهایی جایگزین هیلینک اباتمنت شده تا بتوان پروتز نهایی را نصب کرد. این ابزار کمکی مزایای زیادی داشته که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جلوگیری از تشکیل پلاک دندانی اطراف فیکسچر
  • پیشگیری از عفونت لثه
  • کمک به بهبودی و ممانعت از تحلیل لثه
  • التیام بافت‌های نرم و سخت اطراف ایمپلنت دندان

کاربرد اباتمنت ایمپلنت

  1. ایجاد حلقه اتصال قوی بین ایمپلنت و تاج
  2. افزایش عمر ایمپلنت دندان
  3. تثبیت جایگاه ایمپلنت
  4. ایجاد تکیه‌گاه قوی برای پروتز
  5. محافظت از لثه‌ها

طریقه نصب اباتمنت

طریقه نصب اباتمنت

اباتمنت ایمپلت در کلینیک دندانپزشکی معمولا به دو طریق که تحت عنوان روش تک مرحله‌ای و دو مرحله‌ای شناخته می‌شوند، بر روی فیکسچر قرار می‌گیرد.

  • روش تک مرحله‌ای:

در این راهکار هر دو بخش فیکسچر و اباتمنت بطور همزمان در دهان بیمار قرار می‌گیرند.

  • روش دو مرحله‌ای:

در این متد ابتدا فیکسچر درون فک قرار گرفته و پس از بخیه کامل لثه، به فیکسچر زمان داده می‌شود تا در طی چند هفته به خوبی با استخوان فک پیوند خورده و در این مرحله معمولا از هیلینگ فیکسچر استفاده می‌کنند و زمانی که بهبودی کامل شد، با برش دوباره لثه، اباتمنت اصلی جایگزین هیلینگ کپ شده و بر روی فیکسچر قرار خواهد گرفت و بدین ترتیب شرایط برای نصب تاج نهایی آماده می‌گردد.

انواع اتصال اباتمنت ایمپلنت

در مطب دندانپزشکی برای نصب از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند که شامل موارد زیر هستند:

  1. اتصال اباتمنت به وسیله پیچ لگ:

به واسطه سوارخی که در وسط اباتمنت وجود دارد و با کمک پیچ، اباتمنت به فیکسچر متصل می‌شود. پس از قرار گرفتن کامل و صحیح پیچ، سوراخ روکش با رزین کامپوزریت پوشانده شده و در هنگام آسیب دیدن یا هر مشکل دیگری، نگهداری، ترمیم و حتی تعویض روکش در این روش، بسیار کار آسانی است.

  1. نصب اباتمنت ایمپلنت با چسب:

در این متد که سطح اباتمنت، هموار و صاف است. تاج دندان با کمک چسب مخصوص دندان به اباتمنت ایمپلنت چسبانده شده و ظاهر زیباتری نسبت به سایر روش‌ها دارد.

  1. اباتمنت اوردنچر:

3.اباتمنت اوردنچر:

از این روش برای نصب پروتز‌های مصنوعی استفاده کرده و در عین حال که پروتز در جای خود محکم قرار می‌گیرد، امکان حرکت دندان مصنوعی را به گونه‌ای خاص فراهم خواهد کرد.

انواع اباتمنت بر اساس روش ساخت

به طور کلی اباتمنت‌ها به دو روش سفارشی و پیش ساخته آماده می‌شوند که بر اساس نیاز بیمار و تشخیص متخصص دندانپزشک، نوع آن انتخاب می‌شود.

روش سفارشی

اباتمنت سفارشی کاملا دقیق و متناسب با شکل بافت لثه تراشیده می‌شود. استفاده از این مدل باعث زیباتر شدن نتیجه نهایی می‌گردد. مدیریت بافت نرم در مرحله التیام بهتر صورت گرفته و به دلیل تناسب دقیق با ساختار لثه بیمار، نتیجه کار بسیار مطلوب‌تر خواهد بود. برای ساخت این اباتمنت ابتدا قالب‌ تهیه شده و در نهایت در آزمایشگاه ساخته می‌گردد و هزینه آن بیشتر است.

اباتمنت پیش ساخته

این مدل اباتمنت به استوک نیز شهرت داشته و نسبت به اباتمنت‌های سفارشی ارزا‌‌ن‌تر است و معمولا در مواردی که اصلاحات پروتزی با استفاده از ایمپلنت‌های عادی و استاندارد قابل انجام است، از آن استفاده می‌شود. این نوع از اباتمنت ایمپلنت، با قالب‌های فیکسچر لول ساخته شده و استفاده از آن در زمان کمتری قابل انجام خواهد بود و عموما به لحاظ اندازه و شکل به دو صورت صاف و زاویه‌دار طراحی می‌شوند. این ویژگی سبب می‌شود تا دندانپزشک بتواند بر حسب شرایط مختلف مناسب‎ترین نوع را برای بیمار انتخاب کند. از مزایای این مدل می‌توان کاهش طول دوره درمان و کاشت ایمپلنت را نام برد.

 انواع اباتمنت از نظر جنس

امروزه متخصصان تولید تجهیزات ایمپلنت دندانی، انواع اباتمنت را با استفاده از متریال‌های مختلفی مانند تیتانیوم، طلا، فولاد ضد زنگ، زیرکونیا یا پلی اتر کتون تهیه می‌کنند. هر کدام از این آلیاژها دارای مزایا و معایب مختلفی هستند که متخصصان ایمپلنت بر اساس نیاز بیمار، بهترین جنس را برای کارگذاشتن روی فیکسچر انتخاب می‌کنند. در همین راستا از مهم‌ترین انواع اباتمنت که در کلینیک دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند،می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

اباتمنت ایمپلنت تیتانیومی

اباتمنت ایمپلنت تیتانیومی

اصولا تینانیوم از محبوب‌ترین آلیاژها برای تولید اباتمنت ایمپلنت بوده و تنها عنصری است که ترکیبی منحصر به فرد از استحکام، وزن سبک و زیست سازگاری را ارائه داده و همچنین بسیار با دوام و قوی است. با این وجود استفاده از اباتمنت‌های تیتانیوم با بیوتیپ لثه نازک باعث ایجاد رنگ خاکستری در بافت‌های نرم اطراف می‌شود. امروزه از این ماده به صورت گسترده‌ای در حیطه‌های مختلف دندانپزشکی استفاده می‌گردد. از مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم ایجاد آلرژی و حساسیت
  • اقزایش سیستم ایمنی بدن
  • توانایی جوش خورد سریع
  • سبک
  • بادوام
  • رسانش حرارت پایین
  • درصد موفقیت بالا

اباتمنت زیرکونیومی

ماده پر استفاده دیگر در مطب دندانپزشکی، زیرکونیوم است که رنگ طبیعی دندان را تقلید کرده و درمواردی که اباتمنت ایمپلنت بسیار قابل مشاهده است، توصیه می‌شود. از مزایای این مدل می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • بهبود زیبایی
  • جلوگیری از نمایان شدن ایمپلنت در صورت نازک بودن لثه
  • مقاومت بالا در برابر ضربه
  • قدرت تحمل فشار زیاد
  • انعطاف پذیری عالی
  • نارسا بودن
  • کاهش ریسک احتمال رشد باکتری
  • عدم ایجاد آلرژی
  • مقاومت خمشی
  • پایداری در برابر واکنش شیمیایی

قیمت اباتمنت ایمپلنت

قیمت اباتمنت ایمپلنت

هزینه‌های انجام ایمپلنت شامل تمامی اجزا اعم از: جنس فیکسچر، مدل اباتمنت، برند پایه ایمپلنت، نحوه نصب و …  است. به طبع استفاده از متریال‌های مختلفی که در ساخت جزئیات یک ایمپلنت بکار می‌رود، تعیین کننده قیمت آن است. اباتمنت یکی از کلیدی‌ترین بخش‌های ساختار ایمپلنت دندان بوده که نقش مهمی در موفقیت آمیز بودن فرآیند ایمپلنت دارد، اباتمنت روی فیکسچر کارگذاشته می‌شود تا شرایط بهتری برای محافطت از فیکسچر و بستر مناسبی برای قرار دادن تاج دندان فراهم شود.

عوارض اباتمنت

  1. خونریزی جزئی در صورت نصب غلط
  2. کبودی خفیف و موقت لثه
  3. تورم و قرمزی کم در بافت لثه
  4. احساس درد موقت در ناحیه فک
  5. تحریک یا افتادگی در صورت کاشت غلط ریشه
  6. مشکلات جویدن در صورت نصب اباتمنت با سایز نادرست

مزایای اباتمنت ایمپلنت

  • تقویت و ترمیم بافت نرم و سخت
  • محافظت از ایمپلنت در برابر تجمع مواد زائد از جمله پلاک‌ها
  • مراقبت از ایمپلنت در برابر فشار ناشی از انسداد
  • تثبیت دوام و کیفیت ایمپلنت
  • تکیه گاه اصلی پروتز
  • افزایش استحکام کلی در تمام اجزا
  • مراقبت از لثه در برابر سیمان دندان

کلام آخر

بدون شک کاشت ایمپلنت دندان یکی از بهترین راه کارهای جایگزین کردن دندان از دست رفته بوده و امروزه نیز بسیار رواج یافته است. با توجه به نقش مهمی که اباتمنت ایمپلنت دارد، باید با دقت بیشتری در هنگام استفاده از این درمان به جزئیات توجه کرد. یکی از کارهای مهمی که در همین راستا باید صورت گیرد، انتخاب صحیح پزشک و مطب است. بنابراین توصیه ما به شما مراجعه به مطب دکتر آزاده خلجیان است که با سال‌ها تجربه و تبحر در این زمینه توانسته رزومه قوی و پیشینه خوبی را در کارنامه فعالیت‌های خود ثبت نماید. در کلینیک ایشان شما می‌توانید با خیال راحت در کنار یک تیم حرفه‌ای، درمانی موفق و تضمین شده را تجربه نمائید.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *