ارتودنسی نامرئی (ارتودنسی اینویزیلاین) چیست؟

اتودنسی نامرئی (ارتودنسی اینویزیلاین) چیست؟ و هر آن چیزی که باید قبل از انجام آن بدانید!

داشتن دندان‌های مرتب و زیبا، از دلایل اصلی انجام ارتودنسی دندان است. اما متاسفانه بسیاری از افراد علی‌رغم نیاز شدید به ارتودنسی و حتی بعضا علاقمندی به مرتب کردن دندان‌های‌شان، حاضر نیستند که از روش براکت فلزی استفاده نمایند. به این دسته افراد که تمایل  به برطرف کردن، نامنظمی‌ها و مشکلات دندان دارند، استفاده از ارتودنسی نامرئی را پیشنهاد می‌کنیم. حال سوال اصلی این است که ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین چیست؟ چگونه انجام می‌شود؟ مزایا و معایب آن کدامند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات این بلاگ را مطالعه نمائید.

ارتودنسی نامرئی چیست؟

یکی از جدیدترین روش‌های درمان ارتودنسی دندان که در هنگام استفاده از آن افراد به راحتی حضور آن را بر روی دندان‌ها تشخیص نمی‌دهند، ارتودنسی نامرئی است که با نام ارتودنسی اینویزیلاین هم شناخته می‌شود. این متد نیز به اصلاح نامرتبی دندان‌ها می‌پردازد و بر خلاف براکت‌های فلزی اصلا جلب توجه نکرده و مخاطبان به سختی متوجه وجود آن می‌شوند.

انواع ارتودنسی نامرئی

انواع ارتودنسی نامرئی انواع ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی اینویزیلاین مانند بسیاری از متدهای درمانی خود دارای انواع و اقسام مختلفی است. در ادامه شما را با آن‌ها آشنا می‌کنیم:

  • ارتودنسی الاینرهای شفاف
  • ارتودنسی لینگوال
  • ارتودنسی سرامیکی

حتما بخوانید: ارتودنسی دندان چیست؟ 

ارتودنسی الاینرهای شفاف

این مدل در واقع پلاک‌های شفاف و متحرکی هستند که بدون چسبیدن بر روی دندان‌های بیمار، در داخل دهان فیکس شده و بیمار می‌تواند در موقع نیاز آن‌ها را از دهان خود خارج نماید. این الاینرهای شفاف از دور اصلا قابل تشخیص نبوده و آرام آرام بدون اینکه کسی متوجه شود، دندان‌های شما را منظم می‌کنند. معمولا با عنوان پلاک متحرک یا ارتودنسی اینویزیلاین نیز شناخته می‌شوند. جنس این الاینرها  از پلاستیک شفاف و بی‌رنگ است که پس از قالب‌گیری از دندان‌ها و طراحی با نرم افزارهای ارتودنسی برای هر بیمار به صورت اختصاصی ساخته می‌شود. البته لازم به ذکر است که این مدل ارتودنسی معمولا برای افرادی که دچار ناهنجاری‌های متوسط تا ضعیف دندانی هستند مناسب بوده و به طور متوسط بین 13 الی 14 ماه بسته به شرایط بیمار به طول می‌انجامد. تنها نکته مهم این است که این درمان در صورتی جواب می‌دهد که بیمار در استفاده از این دستگاه جدی و پایبند بوده و حداقل 22 ساعت در روز از آن استفاده نماید و همچنین به شدت مراقب صدمه دیدن و تغییر رنگ آن باشد.

ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی

ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی

ارتودنسی زبانی، پشت دندانی، ارتودنسی مخفی همگی نام‌های دیگر ارتودنسی لینگوال هستند. عملکرد و نحوه نصب این دستگاه ارتودنسی دقیقا شبیه ارتودنسی سنتی یعنی همان براکت فلزی است با این تفاوت که به جای اینکه در روی دندان‌ها نصب گردد، در پشت سطح دندان قرار داده می‌شود. در واقع اجزای این ارتودنسی نزدیک زبان بوده برای همین با نام لینگوال یا زبانی شناخته می‌شود. به دلیل ماهیت قرار گرفتن این دستگاه که در واقع مخفی است، جزو دسته ارتودنسی نامرئی قرار می‌گیرد. متاسفانه از عوارض این روش زخم شدن زبان و لثه است که می‌تواند آزار دهنده باشد، همچنین دسترسی به این براکت‌ها جهت نصب، تعمیر و تنظیم، سخت بوده و مسواک زدن و تمیز کردن آن‌ها نیز بسیار دشوارتر است.

ارتودنسی سرامیکی

تنها فرقی که این روش، با ارتودنسی ثابت دارد، نوع براکت و سیم هایی است که استفاده می‌شود. در ارتودنسی سرامیکی به جای استفاده از براکت های فلزی وسیم فلزی، از براکت و سیم شفاف و نامرئی استفاده می‌کنیم. جنس براکت ها همانطور که از نام‌شان پیداست از سرامیک بوده و همرنگ دندان‌ها هستند، به همین دلیل جزو دسته ارتودنسی نامرئی قرار می‌گیرند. در صورتی که مراقبت خوبی انجام ندهید، امکان تغییر رنگ نگین‌های براکت وجود داشته و در برخی موارد احتمال شکستن براکت سرامیکی بیشتر از نوع فلزی است.

حتما بخوانید: ارتودنسی دندان فاصله دار 

روند انجام ارتودنسی نامرئی

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی ثابت مانند لینگوال و سرامیکی با مراحل ارتودنسی متحرک نامرئی کمی متفاوت است و کلیه مراحل کار در مطب دندانپزشکی انجام می‌گیرد:

  • ارتودنسی سرامیکی:

شیوه انجام کار دراین مدل ارتودنسی مشابه ارتودنسی ثابت بوده و تنها نوع براکت‌ها و سیم‌های فلزی متفاوت است.

  • ارتودنسی لینگوال:

در ارتودنسی زبانی یا لینگوال تنها محل قرارگیری براکت‌ها به جای روی دندان در پشت دندان‌ها بوده و بقیه مراحل همانند ارتودنسی ثابت انجام می‌گیرد.

در بلاگ ارتودنسی ثابت چیست؟ در مجله دندانپزشکی به طور کامل در مورد مراحل و نحوه انجام ارتودنسی ثابت صحبت کرده‌ایم.

  • ارتودنسی متحرک نامرئی:

در روش ارتودنسی اینویزیلاین از فناوری CAD/CAM استفاده کرده و به طور اختصاصی برای هر بیمار پلاک‌های شفاف که دقیقا متناسب با فرم دهان بیمار است را می سازند. کلیه روند درمان در کلینیک دندانپزشکی صورت گرفته و تنها اینویزیلاین‌ها در لابراتوار ساخته می‌شوند.

چگونه ارتودنسی الاینر یا شفاف آماده می‌شود؟

چگونه ارتودنسی الاینر یا شفاف آماده می‌شود؟

برای ساخت و طراحی الاینرها  از کامپیوتر کمک می‌گیرند، فرآیند آغاز و انجام این مدل ارتودنسی به صورت زیر است:

  • ابتدا وضعیت دندان‌های شما توسط متخصص ارتودنسی مورد بررسی قرار گرفته و مشخص می‌شود که آیا شما شرایط استفاده از این روش درمانی را دارید یا نه. برای این کار نیاز به عکسبرداری دقیق از دندان‌ها، دهان و فک شما است.
  • مرحله دوم در مطب دندانپزشکی از دندان‌های شما قالب تهیه کرده و برای ساخت پلاک‌های شفاف به لابراتوار ارسال می‌کنند.
  • در لابراتوار اطلاعات و قالب‌هایی که از دندان‌های بیمار تهیه شده است را به کامپیوتر می‌دهند تا مدل سه بعدی دندا‌ن‌های شما را بسازد. در سیستم کامپیوتری کلیه مراحل صاف و منظم شدن دندان‌ها شبیه سازی شده و مدت زمان دقیق برای اتمام دوره درمان مشخص می‌گردد و بر همین اساس تعداد الاینرهایی که نیاز است ساخته می‌شود.
  • بعد از آماده شدن پلاک‌ها، آن‌ها را دراختیار بیمار قرار داده و روش صحیح استفاده و مراقبت‌هایی که لازم است، توسط دندانپزشک توضیح داده می‌شود.
  • از آنجا که اینویزیلاین‌ها بر اساس پیشرفت روند درمانی و جا به جایی دندان‌ها ساخته می‌شوند ، باید هر دو تا سه هفته یک‌بار برای ویزیت و تعویص الاینر خود به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمائید.

 از نکات کلیدی که باعث تسریع روند درمان ارتودنسی انیویزیلاین می‌گردد، استفاده حداقل 22 ساعت در روز از این الاینرها بوده که می‌تواند در نتیجه نهایی تاثیر بسزایی داشته باشد.

حتما بخوانید: ارتودنسی متحرک چیست؟ 

محاسن ارتودنسی نامرئی

محاسن ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی برای ناهنجاری‌های خفیف مناسب بوده ولی در عین حال می‌تواند در جنبه‌های مختلف به بهبود شرایط زندگی افراد کمک نماید. از فواید و مزایای این روش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سهولت در رعایت بهداشت دهان و دندان

به دلیل این که به راحتی از دهان خارج می‌شود شما می‌توانید به صورت عادی و مثل همیشه به مسواک زدن و استفاده از نخ دندان پرداخته واحتمال پوسیدگی را به حداقل برسانید.

  • کاربردی، راحت و بدون محدودیت

استفاده از اینویزیلاین  بسیار آسان است و برای شما محدودیتی ایجاد نمی‌کند، به طوری که در مجالس و مراسم خاص، می‌توانید به راحتی آن را کنار بگذارید.

  • عدم محدودیت غذایی

به دلیل متحرک بودن به راحتی در حین خوردن غذا می‌توانید آن را خارج کرده و هر غذایی که دوست دارید، نوش جان کنید.

  • تمیز کردن راحت

ارتودنسی متحرک نامرئی به راحتی قابل شستشو و تمیز کردن است.

  • هزینه اینویزیلاین

هزینه ارتودنسی نامرئی با توجه به شرایط و مزایایی که دارد، بسیار مناسب است.

  • طول درمان کوتاه

به نسبت سایر روش‌های ارتودنسی طول درمان کوتاه‌تری دارد.

  • حفظ طرح لبخند

با این متد زیبایی لبخند و ظاهر دندان‌ها حفظ می‌شود.

–  کاهش احتمال عفونت

از آنجا که با کمک ارتودنسی اینویزیلاین فاصله بین دندان‌ها از بین می‌رود، در نتیجه احتمال باقی ماندن ذرات غذا، پلاک و حضور باکتری‌های کاهش یافته و به طبع احتمال عفونت لثه و دندان کم می‌گردد.

حتما بخوانید: درمان عفونت لثه چگونه است؟

  • کاهش استهلاک و سائیدگی دندان‌ها

از آنجایی که دندان‌ها صاف و مرتب شده اند، فشار فک بر روی دندان‌ها به صورت یکنواخت شده و از سائیدگی و ترک خوردگی دندان‌ها جلوگیری می‌گردد.

معایب ارتودنسی اینویزیلاین

معایب ارتودنسی اینویزیلاین

  • برای تمام افراد قابل استفاده نبوده و تنها در ناهنجاری‌های متوسط و ضعیف کاربرد دارد.
  • همراهی و مشارکت بیمار بسیار تاثیر داشته و در صورت عدم همکاری به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
  • به دلیل این که به راحتی از دهان خارج می‌شود، احتمال گم کردن و یا خراب شدن در اثر بی‌مبالاتی وجود دارد.
  • ارتودنسی الاینر بسیار حساس بوده و در صورت عدم مراقبت صحیح، ممکن است تغییر رنگ و شکل بدهد.
  • مدت زمان طولانی، حتی در خواب باید در دهان باشد.

مراقبت از الاینر شفاف

نگهداری از ارتودنسی اینویزیلاین، پیچیدگی خاصی ندارد، کافی است چند نکته کلیدی را رعایت کنید:

  • در زمان خوردن غذا بدون استثناء باید الاینر را خارج نمائید. مخصوصا هنگامی که از نوشیدنی‌ها و موادی غذایی رنگی استفاده می‌کنید، چرا که باعث تغیر رنگ آن شده و شفافیت خود را از دست می‌دهند.
  • هنگام مسواک زدن حتما با دقت پلاک را درآورده و به خوبی تمیز نمائید تا کاملا ار هر آلودگی پاک شود.
  • از خمیر دندان برای شستشو ارتودنسی اینویزیلاین استفاده نکنید، به دلیل وجود مواد ساینده باعث از بین رفتن آن می‌شود. به جای آن از مایع دستشویی یا شوینده مخصوص دندان مصنوعی استفاده کنید.
  • فراموش نکنید، که الاینرها از مواد پلاستیکی ساخته شده‌اند و به هیچ وجه نباید در معرض حرارت قرار بگیرند. چون کارایی خود را از دست می‌دهند. حتی آب داغ می‌تواند مخرب باشد، حتما برای تمیزکردن از آب سرد استفاده نمائید.
  • حتما حداقل روی 22 ساعت از الاینر استفاده کنید، تا به نتیجه مطلوب درست یابید.
  • بعد از خارج کردن پلاک از دهان حتما آن را در جعبه مخصوص قراردهید، تا احتمال گم شدن و صدمه دیدن آن به حداقل برسد.
  • بعد از هر وعده غذایی باید مسواک بزنید.
  • تعویض به موقع الاینرها و استفاده از پلاک جدید، در روند بهبود بسیار تاثیرگذار بوده و باید در فواصل منظم طبق دستور پزشک انجام گیرد.

هزینه ارتودنسی نامرئی

هزینه ارتودنسی نامرئی

قیمت ارتودنسی نامرئی مانند تمام هزنیه‌های دندانپزشکی به عوامل مختلفی مانند: نوع ناهنجاری‌های دندان، تعداد فک‌هایی که نیاز به درمان دارند، انتخاب نوع روش درمانی، مدت و طول درمان، امکانات و تجهیزات کلینیک دندانپزشکی، مهارت و تخصص ارتودنتیست و… بستگی دارد.

پیشنهاد نهایی ما مشاوره با دندانپزشک مجرب

ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین جزو جدیدترین متدهای بر طرف کردن نامنظمی و ناهنجاری‌های دهان و دندان است که توانسته در بین بزرگ‌سالانی که از ارتودنسی ثابت دل خوشی ندارند، بسیار محبوبیت یابد. اما متاسفانه این سبک ارتودنسی برای همه افراد مناسب نبوده و تشخیص این که چه روش درمانی برای شما مناسب است، به عهده دندانپزشک شما است. کافی است از یک دندانپزشک مجرب مانند دکتر آزاده خلجیان وقت مشاوره گرفته و به صورت رایگان از مهارت و دانش ایشان در این زمینه بهرمند شوید. برای رزرو نوبت مشاوره از دکتر خلجیان می‌توانید با مراجعه به وب سایت دندانپزشکی ایشان و همچنین از طریق شماره همراه  ۰۹۱۹۰۳۳۷۸۷۵  به صورت غیر حضوری، اقدام نمائید.


سوالات متداول

1-ارتودنسی دندان برای چه افرادی مناسب است؟

کسانی که در ناحیه هان و دندان خود دارای ناهنجاری‌های جزئی تا متوسط هستند، بهترین کاندید برای استفاده از این متد درمانی هستند.

2-آیا استفاده از اینویزیلاین درد دارد؟

مکانسیم عملکرد این مدل ارتودنسی همانند براکت، از طریق اعمال نیرو به دندان بوده و بنابراین به دلیل فشاری که باید به دندان‌ها وارد کند، ممکن است در روزهای اول کمی درد و اذیت به همراه داشته باشد. اما خیلی زود به این فشار عادت کرده و همه چیز به حالت نرمال برمی‌گردد.

3-طول درمان ارتودنسی نامرئی چقدر است؟

به نسبت شدت ناهنجاری در فک و دندان افراد مختلف، متفاوت است. اما به طور کلی طول درمان ارتودنسی نامرئی از سایر روش‌ها کوتاه‌تر بوده و در حدود 13 الی 14 ماه به نتیجه دلخواه می‌رسید.

4-آیا امکان بازگشت نتایج ارتودنسی نامرئی وجود دارد؟

در صورتی که نزد یک ارتودنتیست باتجربه و ماهر درمان خود را انجام داده و از همه مهم‌تر در طول درمان به تمام نکات مهم مراقبتی و بهداشتی خوب دقت نمائید و نهایت همکاری را با دندانپزشک داشته باشید، احتمال بازگشت ارتودنسی اینویزیلاین به صفر می‌رسد.

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *